Op zaterdag 15 februari stond er een middag op de agenda met als thema “ EHBO aan boord”.Van de evenementen commissie ontving ik het verzoek een kort verslag te schrijven van deze middag.
De EHBO-cursus werd verzorgd door arts en zeiler Rob Sijbers van RS Medical Sailing.
Er waren op deze middag ca. 30 deelnemers aanwezig.
Vol enthousiasme ging Rob van start met de melding dat hij met ons een interactieve EHBO- cursus van normaal 12 uur nu in 4 uur wilde doorlopen dus het tempo zat er vanaf het begin meteen goed in.
Iedereen kreeg een hand-out die als leidraad diende tijdens de cursus, zie onderstaande afbeeldingen,tevens een handig document om aan boord te hebben.
De praktische aanvullingen en tips die Rob bij elk item had en op energieke wijze op ons over wist te brengen stonden garant voor een erg nuttige en educatieve middag.
Allerlei situaties van snijwond tot reanimatie passeerden de revue maar het onderwerp wat er voor mij uitsprong was “ Communicatie” met de arts aan wal.
Natuurlijk probeert iedereen met gezond nadenken problemen aan boord te voorkomen. Nog voordat je vertrekt zou je iedereen aan boord een korte rondleiding moeten geven m.b.t. een noodoproep via marifoon, waar ligt de EHBO-koffer en hoe krijg je indien nodig de motor gestart voor het geval je als schipper daartoe niet meer in staat bent.
Kijk hiervoor ook eens op www.knrm.nl “Goed voorbereid op zee” en download ook de brochure eens.
Wanneer je echter midden op zee toch met een medische noodsituatie wordt geconfronteerd waarbij elke minuut telt moet je zelf handelen en kan de informatie die je verstrekt van levensbelang zijn.
Hiervoor zijn Procedures en checklists gemaakt om artsen aan wal op een efficiënte manier te informeren.
De ABCDE-methode , zie punt 2 , dient om de vitale functies te controleren.
Geef je een arts daarbij meteen ook de AVPU-score door dan is meteen duidelijk hoe het slachtoffer reageert en wat de situatie is, A(tent) V(erbaal) P(ijnprikkel) U(nresponsive).
Als je met een slachtoffer te maken krijgt kan de situatie aan boord snel veranderen en chaotisch worden.
Zelfs een oproep doen via marifoon kan dan lastig zijn.
Goede tip was om een noodoproep uitgeschreven bij de marifoon te hangen
M(ayday, mayday, mayday)
I(dentify, naam/type schip en MMSI of ATIS)
R(epeat M&I)
P(osition)
D(istress, wat is er aan de hand)
A(ssistance, welke hulp heb je nodig)
N(umber of people on board)
I(nformation, aanvullend)
O(ver)
Zoals Rob aan het begin van de cursus al aangaf kun je in 4 uur tijd niet alles volledig behandelen.
In dit kortijdsbestek zijn er in ieder geval wel veel praktische situaties belicht die bijdragen aan een betere bewustwording aan boord.
Tot slot nog hartelijk dank aan Rob Sijbers en de evenementen commissie voor het organiseren van deze middag.
Met vriendelijke groeten,
Ad Kuijpers